• 1

    Dla odmiany

  • 2

    nie ma tu bananów

  • 3

    bo co za dużo

  • 4

    to nie zdrowo

Copyright 2024 - Custom text here

Składniki: 
4 jajka 
1/2 szklanki cukru 
200ml oleju lub 200g masła 
4 dojrzałe banany 
2 i 1/2 szklanki mąki 
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
szczypta soli 
*dodatkowo posiekane orzechy i wiórki kokosowe (można pominąć) 

PRZYGOTOWANIE 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski i rozmiksować lub roztrzepać. Miksując dodawać cukier, olej roślinny lub roztopione masło, a na końcu rozgniecione lub zmiksowane blenderem banany. 

  • W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać masę bananową i wymieszać. 

  • Dodać drobno posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe jeśli je używamy i połączyć składniki. 

  • Ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia dużej podłużnej formy keksowej i piec przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka. 

WSKAZÓWKI 

  • Zamiast 1 długiej można użyć 2 krótszych foremek i piec je przez ok. 50 - 55 minut. 

  • Zamiast orzechów i wiórków kokosowych możemy użyć innych dodatków np. migdałów, posiekanych suszonych śliwek 

  • Można też polać ciasto polewą czekoladową. 

f t g