Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
200ml oleju lub 200g masła
4 dojrzałe banany
2 i 1/2 szklanki mąki
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
*dodatkowo posiekane orzechy i wiórki kokosowe (można pominąć)
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski i rozmiksować lub roztrzepać. Miksując dodawać cukier, olej roślinny lub roztopione masło, a na końcu rozgniecione lub zmiksowane blenderem banany.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać masę bananową i wymieszać.
Dodać drobno posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe jeśli je używamy i połączyć składniki.
Ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia dużej podłużnej formy keksowej i piec przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.
WSKAZÓWKI
Zamiast 1 długiej można użyć 2 krótszych foremek i piec je przez ok. 50 - 55 minut.
Zamiast orzechów i wiórków kokosowych możemy użyć innych dodatków np. migdałów, posiekanych suszonych śliwek
Można też polać ciasto polewą czekoladową.