• 1

    Dla odmiany

  • 2

    nie ma tu bananów

  • 3

    bo co za dużo

  • 4

    to nie zdrowo

Copyright 2024 - Custom text here

Wiele osób odruchowo decyduje się na żółte banany. Obawiamy się kupować zielone lub brązowe, przekonani, że niezdrowe. To nieprawda. Zarówno lekko niedojrzałe, jak i mocno dojrzałe owoce mają wiele cennych właściwości. To, na które powinniśmy się zdecydować, zależy od naszego stanu zdrowia i preferencji smakowych. Banany bardzo zdrowe i wartościowe, owoc o każdym kolorze skórki posiada inne właściwości. 
1) żółte banany 
Dojrzałe owoce znacznie słodsze niż zielone, ponieważ zawarta w nich skrobia zmienia się w glukozę i fruktozę. Korzystnie wpływa to na smak, ale osoby cierpiące na cukrzycę powinny uważać na takie owoce. Żółte banany zawierają dużo antyoksydantów chroniących przed wolnymi rodnikami. 
2) zielone banany 
Zielona skórka banana występuje u jeszcze nie do końca dojrzałych owoców. Mają one niski indeks glikemiczny i pomagają regulować poziom cukru we krwi. Nie powodują nagłego wyrzutu insuliny. Zawierają też więcej witamin i składników mineralnych. Zielone banany na dłużej sycą i dostarczają mniej kalorii. 
3) banany "w cętki" 
Ciemne kropki na skórce świadczą o tym, że banan jest bardzo dojrzały. one bardzo smaczne i słodkie. Oprócz tego zawierają TNF – substancję, która może wspomagać leczenie nowotworów. Cętkowane banany bardzo zdrowe, pomagają regulować ciśnienie krwi i dostarczają dużo energii. 
4) brązowe banany 
Owoce, których skórka pokryta jest ciemnymi plamami jeszcze mocniej dojrzałe niż te cętkowane. Wyglądają niezbyt atrakcyjnie, ale to tylko pozory. Naprawdę warto je jeść. Takie banany najsłodsze. Pozytywnie wpływają na pracę układu szkieletowego i mięśniowego. Mogą również zmniejszać stres i niepokój. Im bardziej dojrzały banan, tym skuteczniej wzmacnia system odpornościowy. 

 

f t g