Banany
Proces dojrzewania
Super UserOkres od chwili ścięcia banana do momentu rozpoczęcia procesu dojrzewania nosi nazwę zielonego życia (green life). Proces dojrzewania charakteryzuje się wydzielaniem etylenu, zamianą zawartej w bananie skrobi na cukier oraz zmianą koloru skórki banana z zielonej na żółtą. Taki naturalny sposób dojrzewania jest jeszcze ciągle kultywowany w wielu krajach, w których uprawia się banany na potrzeby lokalnego rynku. Na zmianę sposobu dojrzewania i konstrukcję dojrzewalni przyczynił się niewątpliwie ich transport. W roku 1961 wprowadzono nowy system transportu bananów. Zamiast transportować duże bananowe kiście (o ciężarze około 40 kg) zaczęto ciąć je na małe kiście o wadze około jedne- go kilograma i pakować do standardowego kartonowego pudełka (40 x 50 x 24 cm) o wadze około 18,5 kg.
Standardowe warunki, jakim odpowiada pomiar zielonego życia, to temperatura banana 14°C i normalna atmosfera (około 21% tlenu i 79% azotu). Wyselekcjonowany banan, zważony, schłodzony, zapakowany do standardowego kartonu jest gotów do drogi. W tak przygotowanym kartonie znajduje się zbiór zielonych bananów pochodzących z różnych kiści o różnym wieku biologicznym, ale jednakowej wielkości. Banany, które rosły w dobrych warunkach glebowych, wilgotnościowych i słonecznych szybko osiągnęły wielkość handlową, zostały ścięte jako młode, i posiadają biologicznie długie zielone życie. Te, które rosły w mniej komfortowych warunkach wolniej osiągnęły wymiary handlowe i są starsze biologicznie. Czym starszy biologicznie banan, tym mniej ma zielonego życia. Kiście biologiczne starsze rozpoczną dojrzewanie jako pierwsze, młodsze później.