• 1

    Dla odmiany

  • 2

    nie ma tu bananów

  • 3

    bo co za dużo

  • 4

    to nie zdrowo

Copyright 2024 - Custom text here

Banany jednymi z najpopularniejszych i najdłużej wykorzystywanych przez ludzkość owoców świata - pierwsze wzmianki o uprawie tego owocu sięgają już 5 w. p.n.e. Banan jest znany i powszechnie używany nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także na wartości odżywcze i korzyści zdrowotne, jakie daje jego spożywanie. Banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K, B, błonnik oraz składniki mineralne - magnez, fosfor, wapń, potas. 

Przetwory z bananów nie tylko pyszne, łatwe w przygotowaniu, ale i zdrowe. 
Banany dzięki swojej neutralności smaku doskonale łączą się z wszelkimi innymi owocami, przyprawami czy nawet warzywami. Przetwory z bananów możemy indywidualnie modyfikować: jagody zastąpić malinami bądź truskawkami, a wodę - mlekiem roślinnym lub jogurtem naturalnym. 
Zatem banany idealnie nadadzą się do przetworów takich jak dżemy, marmolady, powidła i konfitury. 

 

f t g