Banany
Przetwory z bananów
Super UserBanany są jednymi z najpopularniejszych i najdłużej wykorzystywanych przez ludzkość owoców świata - pierwsze wzmianki o uprawie tego owocu sięgają już 5 w. p.n.e. Banan jest znany i powszechnie używany nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także na wartości odżywcze i korzyści zdrowotne, jakie daje jego spożywanie. Banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K, B, błonnik oraz składniki mineralne - magnez, fosfor, wapń, potas.
Przetwory z bananów są nie tylko pyszne, łatwe w przygotowaniu, ale i zdrowe.
Banany dzięki swojej neutralności smaku doskonale łączą się z wszelkimi innymi owocami, przyprawami czy nawet warzywami. Przetwory z bananów możemy indywidualnie modyfikować: jagody zastąpić malinami bądź truskawkami, a wodę - mlekiem roślinnym lub jogurtem naturalnym.
Zatem banany idealnie nadadzą się do przetworów takich jak dżemy, marmolady, powidła i konfitury.