• 1

    Dla odmiany

  • 2

    nie ma tu bananów

  • 3

    bo co za dużo

  • 4

    to nie zdrowo

Copyright 2024 - Custom text here

Marmolada z bananów 

Składniki (na kilka słoiczków): 

  • - 5-10 dojrzałych bananów 

  • - 50-100 ml wody 

  • - sok z świeżo wyciśniętej cytryny lub limonki 

  • - nasiona z 1/2 laski wanilii (można dodać olejek waniliowy do ciast) 

  • - szczypta chilli 

  • - stewia, erytrytol bądź inny zdrowy cukier 

  • - opcjonalnie dodać substancję żelującą 

Sposób wykonania: 

Wodę z sokiem z cytryny zagotować, dodać pokrojone kawałki bananów (można je wcześniej zmiksować). Gotować na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy, dość często mieszając (opcjonalnie z dodatkiem substancji żelującej). Na koniec dodać laskę wanilii bądź inne przyprawy. Gorący dżem przełożyć do suchych słoiczków, zapasteryzować. Dżem można dodawać do ciast, kanapek czy naleśników. 

 

Dżem bananowo-daktylowy 

Składniki: 

  • - 10 dojrzałych bananów 

  • - 0.5-1 szklanka wody 

  • - garść daktyli 

  • - syrop daktylowy 

  • - sok z cytryny 

  • - opcjonalnie odrobina substancji żelującej 

Sposób wykonania: 

Na głęboką patelnię wlać wodę z sokiem z cytryny, wrzucić pokrojone na małe kawałki banany, daktyle (pokroić bądź zmiksować w zależności od tego, jak duże kawałki chcemy mieć w dżemie), dodać 3 łyżeczki substancji żelującej. Smażyć na małym ogniu, banany uzyskają jednolitą konsystencję. Pod koniec dodać syrop daktylowy. W razie potrzeby w trakcie przygotowywania dodawać odrobinę wody. Całość studzimy i chowamy do lodówki. 

Przez kolejne 2 dni czynność powtarzamy (można zrezygnować z tej opcji i od razu po pierwszym zagotowaniu przełożyć dżem do słoiczków oraz zapasteryzować). 

 

Mus bananowo-czekoladowy 

Składniki: 

  • - 10 dojrzałych bananów 

  • - pół szklanki wody 

  • - sok z cytryny 

  • - tabliczka czekolady: gorzkiej, mlecznej bądź białej 

  • - cynamon cejloński 

  • - odrobina kardamonu 

Sposób wykonania: 

Wodę z cytryną zagotowujemy w garnku o grubym spodzie, zmniejszamy ognień, dodajemy pokrojone banany. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy, dodajemy cynamon i kardamon. Wyłączamy gaz, dodajemy pokruszoną czekoladę, energicznie mieszamy, po czym przekładamy do słoiczków. W razie potrzeby na koniec można wszystko razem zblendować. 

 

Dżem bananowo-dyniowy (cukiniowy) 

Składniki 

  • - 10 dojrzałych bananów 

  • - 1 mała/średnia dynia (opcjonalnie można zamienić na 1 dużą cukinię) 

  • - 1-2 duże marchewki 

  • - 0.5 szklanki wody 

  • - sok z cytryny 

  • - kurkuma 

  • - imbir 

  • - do smaku syrop z agawy bądź klonowy 

Sposób wykonania: 

Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą dynię umieszczamy w garnku o grubym dnie lub na wysokiej patelni. Zalewamy wodą i sokiem z cytryny z dodatkiem syropu z agawy bądź innego zdrowego cukru. Przez pierwsze 10 min gotujemy pod przykryciem, następnie - gdy wszystko się rozpuści - gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, dynia zmięknie, sok odparuje, a konsystencja zacznie robić się jednolita. Dodajemy startą na małych oczkach lub zblendowaną marchewkę z imbirem i banany. Na koniec przyprawiamy odrobiną kurkumy, możemy dodać przyprawę do pierniczków lub goździki mielone dla uzyskania bardziej "zimowego" smaku. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy. 

 

Mus bananowo-kokosowy 

Składniki 

  • - 10 dojrzałych bananów 

  • - 0.5 szklanki mleka kokosowego 

  • - garść wiórek kokosowych 

  • - olej kokosowy 

  • - cukier/syrop kokosowy 

  • - sok z cytryny 

  • - opcjonalnie można dodać odrobinę soku z ananasa bądź ananasa z puszki 

Sposób wykonania: 

Do garnka dodajemy odrobinę olejku kokosowego, lekko podsmażamy pokrojone banany oraz wiórki kokosowe rozdrobione w malakserze/blenderze, dodajemy mleko kokosowe (opcjonalnie także odrobinę mleczka kokosowego z puszki) i zasypujemy cukrem kokosowym bądź syropem, Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, wszystko przybierze postać musu. Możemy dodać odrobinę żelfixu. Gorący mus przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków, pasteryzujemy. 

 

 

 

f t g